Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse gemeente Dokkum - Aalzum - Wetsens
 
 
Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk Welkom bij de Grote of Sint Martinuskerk

Welkom op de website van wijkgemeente 2 van de Protestantse gemeente Dokkum Aalsum Wetsens: de Grote of Sint Martinuskerk. Onze kerk is een open en gastvrije gemeenschap waar mensen elkaar ontmoeten rondom het evangelie van Gods uitnodigende liefde. Ontmoeting is het hart van ons gemeente-zijn: ontmoeting met God, ontmoeting met elkaar en ontmoeting met de wereld om ons heen.

Klik hier voor Beleidsplan 2016-2020

Klik hier voor Plaatselijke Regeling Grote Kerk Dokkum

Klik hier voor informatiegids 2017-2018

Berichten voor deze website kunt u sturen naar .
Berichten voor Geandewei naar .
Voor de koster, belt u: 06-12412053     
Adres: Grote- of Sint Martinuskerk Markt 2  9101LS Dokkum
            
                               

 
Vesperdienst in de St.Martinuskerk te Dokkum

Vesperdienst in de St.Martinuskerk te Dokkum

op zondag 28 januari om 19.30 

Thema:   “ Muziek is de mooiste gave van God
        ………Zingen we kunnen niet zonder!”   

KLIK HIER VOOR LITURGIEDe liturgie voor deze Vesperdienst is verzorgd Drs. T.R.A. Simonides van Birdaard. Hij is ook de voorganger.
Als we zingen ademen in en we ademen uit. We komen op andere gedachten. Vraag is: Waar gaat jouw ziel van zingen? Begeleid door Anne de Bruijn op koororgel zingen we bekende liederen uit het Liedboek; afgewisseld door Bijbellezingen. Tussen de gezongen en gelezen teksten door luisteren we naar blokfluitmuziek. Deze muziek wordt uitgevoerd door het Martinus Quintet bestaande uit Inge de Vries, Jantine Landman, Maaike Los, Rianne Apoll-Helmus en Janke Woudstra; de leiding heeft Anneke Hoekman. In stiltemomenten kunnen we de gezongen en gelezen teksten en muziek overdenken. We sluiten af met een avondlied. 

 
Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l. Foto-impressie "Sportkerk" 14 januari j.l.

 
Een afscheid

Een afscheid

In 1970 werd Margje van der Staal – Peterson gevraagd voor de Kinderkerk. Ze was in die tijd in opleiding voor kleuterleidster. Nu, achtenveertig jaar later neemt ze afscheid. Met Margje hadden we een gesprek over haar interesses en ervaringen.
 
Interesse in kinderen
 
Wat was Margjes motivatie om zoveel jaren kinderkerk werk te doen? Margje: “Zondag 3 december was mijn laatst bijeenkomst. “Komt u nu nooit meer terug?, vroeg één van de kinderen. Wat jammer!” De andere kinderen waren dat er helemaal mee eens. Zo'n reactie raakt me. Kinderen komen direct voor de dag met wat ze voelen en denken. Al heel vroeg spraken de spontane gedragingen van kinderen mij aan. Vanuit die spontaniteit kom ik bijna vanzelf tot contact met hen. Contact wekt vertrouwen en dat is voor mij de basis van alle omgang; niet alleen met kinderen, maar met ieder mens. Dat heb ik altijd wel zo gevoeld. Eind lagere school werd ik door de hoofdmeester al gevraagd om jonge kinderen te begeleiden. En toen wist ik het al: ik word later juf. Ik ben nog juf op de basisschool en ik hoop dat nog enige tijd te blijven.” Klik op lees meer voor het hele verhaal.

lees meer »
 
KLEIN MAAR FIJN KLEIN MAAR FIJNVoor de maaltijd van januari hadden zich – deels kort tevoren – liefst zes mensen afgemeld: het stormde en af en toe regende het ook nog. Er was voor hen natuurlijk wel ingekocht, en deels ook voorbereid. Het gezelschap mocht dan nu wel klein zijn (al waren we  nog altijd met z’n zestienen), maar wat was het gezellig en wat hebben we lekker gegeten! Tot vreugde van de aanwezigen bleef er ook veel lekkers over, dus de bekende bakjes vonden gretig aftrek.
Wat was er dan zo lekker? Om te beginnen een heel aparte rodekoolsoep. Toen als hoofdgerecht kikkererwten met Thaise roerbak en falafel, boeuf bourguignon met peertjes en pittige appelmoes, en kabeljauw met tomaat en ricotta. Het toetje? Appelringen met aardbeienkwark en bosvruchten. De gasten waren veel met elkaar in gesprek en genoten zichtbaar van het eten. Dus: een kleiner gezelschap dan anders, maar het was fijn om zo samen te zijn! De kokers.

Volgende maand (7 februari, 17.30) mee-eten? U kunt zich inschrijven, naast de balie, in het Martinushuis. Welkom!

 
Maarten Luther 500 jaar Maarten Luther 500 jaar
 
Stellingen
In het voorjaar hield onze wijkgemeente een aantal ontmoetingsbijeenkomsten waarin de vraag aan de orde kwam: 
Wat betekent het om protestants te zijn? Dat in het kader van het gedenken van 500 jaar protestantisme. Zij die toen hebben meegedaan herinneren zich nog wel, dat we met elkaar ook een aantal stellingen hebben bedacht. Stellingen met een knipoog, omtrent ons huidige kerk-zijn. Het voornemen was destijds om die stellingen aan de kerkdeur te ‘spijkeren'. Inmiddels hangen ze er. Niet alleen onze negen stellingen. Maar ook nog eens vijf stellingen uit onze partnergemeente in Laage. Het is de moeite waard om alle veertien stellingen (9 + 5) te lezen, er eventueel een foto van te maken en, vooral, er over na te denken!

 

 
Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau Bezoek jongeren Dokkum aan Auschwitz en Krakau

Goedemorgen! Het gaat goed hier. Bijzondere dag gister.
Heel indrukwekkend en goed begrijpend wat ik steeds bedoelde met dat stuk gevoel wat je niet kunt omschrijven...

Het gevoel van ongeloof, boosheid, verdriet en machteloosheid is zo voelbaar. En toch dankbaarheid voor onze eigen vrijheid, een andere kijk op vluchtelingen, beseffen wat vrijheid betekent is heel tastbaar op dit moment.

Vandaag Krakau, maar de regen komt met bakken uit de lucht. Fijne dag!
 

 
Een startzondag anders dan anders Een startzondag anders dan anders

foto's Louwrens Wildschut

Binnen onze wijkgemeente leken de afgelopen jaren de startzondagen erg op elkaar. Dat moest maar eens anders. Dus een groepje enthousiaste kerkenraadsleden ging aan de slag en dat leverde een prachtig programma op!

Na de dienst, waarin we afscheid namen van vertrekkende kerkenraadsleden en nieuwe leden bevestigd werden, was er zoals gebruikelijk koffie. Wie daarbij zoals op andere zondagen een koekje wilde: prima, maar er was nu een ruime keuze in koek, cake en gebak. Dit alles ingebracht door gemeenteleden. Daarna kwam er een reeks van activiteiten: ieder kon iets van eigen gading uitzoeken. Buiten deden kinderen (en sommige volwassenen) met groot enthousiasme hun best om enorme bellen te blazen. Na die tijd werd er druk met LEGO gespeeld.

lees meer »
 
Herdenking ds. Cohen Herdenking ds. CohenIn het kader van de Bonifatiusdagen gaf de Grote Kerk uitgebreid aandacht aan hun oud-predikant ds. J.B.W. Cohen. Het werd een indrukwekkende middag. Zoon Orpheus Cohen hield een ontroerend verhaal en NIOD-onderzoekster Anne-Lise Bobeldijk gaf een interessante powerpoint presentatie over ds. Cohen. Een en ander werd omlijst door het Kaddisj van Ravel. 
Via Kerkomroep is de hele bijeenkomst te beluisteren.KLIK HIER.

lees meer »
 
 
 
 

V&T-avond over Oecumene in Dokkum
datum en tijdstip 23-01-2018 om
meer details

Inloophuis
datum en tijdstip 24-01-2018 om 14.30
meer details

 
Links 
Contact
Kerkelijk bureau
Harddraversdijk 1
9101 XA Dokkum
Email: 
Telefoon: 0519-293650
  meer
 
Vragen/opmerkingen
over deze site via:


Of via formulier : LINK

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.