zo 15 oktober 2017

Tijdstip:

Liturgie 15 oktober 2017 Grote Kerk Dokkum
Bij de dienst
We lezen – dit keer volgens het Luthers leesrooster – Mattheüs 22: 34 – 40, waarin de Farizeeërs Jezus vragen naar het grootste gebod in de wet. Hoe zijn mensen tot morele wezens geworden? Gedragswetenschappers en evolutiebiologen hebben daar de laatste jaren heel wat boekjes over open gedaan. De Bijbel zegt het wat eenvoudiger: “Toen sprak God al deze woorden” (Exodus 20: 1). Maar als je goed leest, dan vind je in de Bijbel zelf al dat die woorden een hele voorgeschiedenis hebben. Misschien nog wel belangrijker vraag is: Houden deze woorden over ‘je naaste liefhebben als jezelf’ het als de nood aan de man komt, of zijn ze maar een dun laagje joods-christelijke beschaving?
Uit het Oude Testament lezen we Ezechiël 34: 20 – 27, een gedeelte uit de felle profetie over de valse herders en de ware Herder.

De orgelmuziek in de dienst
Voor de dienst: samengestelde partita van verschillende componisten (Bach, Buxtehude, Böhm en Pachelbel ) over het Lutherlied  'Erhalt uns Herr bei deinem Wort'.
Na de preek: (kort) voorspel van Jan Jansen, voormalig organist Dom in Utrecht over Lied 330.
Tijdens de collecte: de Aria Sebaldina   van Johann Pachelbel, organist Sebalduskirche in Neurenberg.
Bij uitgang:  Allegro uit Concerto van L. Manzia in een bewerking van Johann Gottfried Walther.

Voorganger: ds.Hans Oosterhoff
Organist: Auke de Boer